flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей

17 листопада 2023, 15:19

           У Корецькому районному  суді вже стало гарною традицією проведення Дня відкритих дверей. Такий захід проводиться регулярно з метою набуття учнями навчальних закладів необхідних знань про діяльність та організацію роботи місцевого суду, підвищення рівня поінформованості про право кожного громадянина на звернення до суду, а також для підвищення рівня правової культури і правової освіти молоді, формування у них поваги до Права.

           16 листопада 2023 року учні 4-их класів ЗЗСО «Корецька гімназія» Корецької міської ради  завітали в Корецький районний суд Рівненської області на «Урок справедливості". Починаючи урок, суддя спікер Опришко Петро Зіновійович поцікавився у школярів, як вони тлумачать поняття «справедливість»? Чи вважають вони, що справедливість є важливою для людей? І як можна досягти справедливості? Школярі охоче висловлювали свої думки, наводячи власні приклади.

            Щоб доступно проілюструвати судовий процес, суддя запропонував учням переглянути анімаційний фільм, в якому свої права відстоюють кінь та хом’як. За сюжетом створеного проектом «Нове правосуддя», кінь, загубивши підкову, не витрачаючи часу на її пошуки, поставив собі іншу. Втрачену ж підкову знайшов хом’як і за допомогою неї поліпшив свою хатинку.

            Перед тим, як суддя-Черепаха озвучила рішення суду, школярі й самі спробували себе у ролі судді. Об’єднавшись у команди, п'ятикласники обговорили аргументи коня та хом’яка, та прийняли спільне рішення.

            За декілька хвилин команди назвали свої рішення. По-різному мотивувавши його, учні, втім, були одностайні - підкову треба залишити хом’яку, адже нині вона вже є не підковою, а брамою до хом’ячого житла.

            Надалі суддя спікер продемонстрував школярам символи судової влади України - мантію та нагрудний знак судді, а також розповів про права дитини.

            Після підбиття підсумків «Уроку справедливості» школярі подякували за цікавий урок та зробили селфі із суддею.

            Цей урок став одним із багатьох, що проходять в українських школах та судах в рамках просвітницької акції, започаткованої Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України у співробітництві з Радою суддів України, за підтримки проекту USAID «Нове правосуддя».

          Також до суду завітали учні ЗЗСО  «Корецький ліцей» Корецької міської ради  

          Під час спілкування суддя спікер Опришко П.З. ознайомив учасників заходу з діяльністю суду, розповів про символи правосуддя та про вагомість роботи служителів Феміди. 

Після  чого з школярами проведено рольову гру «Справедливий суд». Хлопці та дівчата мали змогу перевтілитися у суддів, працівників апарату суду, адвокатів та прокурора.                      Уважно і неупереджено вислухавши виступи з усіх боків, зваживши на факти й аргументи, які були наведені сторонами, юними служителями Феміди постановлено рішення, яким констатовано, що ніхто не має право посягати не чуже майно.

            Суддя спікер Опришко П.З. підвів підсумки імпровізованого засідання та зауважив, що учасники гри добре впорались зі своїми завданнями, проявили активність та винахідливість.

            Працівник ТУ ССО  в Рівненській області ст.сержант Миськевич Роман Володимирович взяв участь у проведенні дня відкритих дверей, та коротко розповів про діяльність Служби судової охорони.