flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд конфіскував земельну ділянку в громадянина російської федерації на користь держави

28 липня 2023, 14:36

У 2013 році відповідач М., громадянин російської федерації, набув в порядку спадкування право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення та в порушення вимог національного законодавства, протягом року добровільно її не відчужив.
Положення статей 13, 14 Конституції України визначають, що земля є об`єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Земля є основним національним багатством, що знаходиться під особливою охороною держави.
У відповідності до ч. 5 ст. 22 ЗК України визначено, що землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам.
Частиною 4 ст. 81 ЗК України передбачено, що землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.
Право власності на земельну ділянку відповідач набув після державної реєстрації речового права на нерухоме майно, однак, в подальшому й по даний час земельну ділянку ним самостійно не відчужено, чим безпідставно порушено річний строк, установлений ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України.
А тому, рішенням Корецького районного суду Рівненської області позов керівника Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави було задоволено, спірну земельну ділянку конфісковано у власність держави.
Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене сторонами у справі.